Meer beter natuur

Onze kenmerkende landschappen en natuur willen we minimaal behouden en waar mogelijk versterken en meer vervlechten met onze kernen. We zetten in op ontwikkeling van meer aansprekende (natuur) parels, waar onze inwoners en recreanten van kunnen genieten.

 

Natuurbos Dennendijkse Bossen

Te veel stikstof in de natuur zorgt voor verzuring van de bodem en verstoring van het natuurlijk evenwicht. Voedingsstoffen zoals calcium spoelen weg, waardoor de biodiversiteit van planten en dieren afneemt. Dit maakt de natuur kwetsbaar. Planten en dieren die verdwijnen, kunnen voor grote veranderingen zorgen. Zowel in natuurgebieden als in de bebouwde omgeving. De leefomgeving verandert. Het landschap wordt eentonig en het ecosysteem wordt kwetsbaar. Er blijven minder soorten over. En het landschap is minder goed bestand tegen bijvoorbeeld droogte of wateroverlast. 

Natuurbossen zijn hotspots van biodiversiteit, een schaars en bedreigd goed. Ze bieden een uiterst kostenefficiënt tegengewicht aan de klimaatverandering.
Het herstel van de Dennendijkse Bossen maakt deel uit van de bossenstrategie en draagt bij aan de klimaatdoelen.

 

Ecologische Verbindingszones (EVZ) 

Een ecologische verbindingszone is een verbinding tussen natuurgebieden (met nieuwe of herstelde natuur) die deel uitmaken van de ecologische hoofdstructuur. Ecologische verbindingszones worden aangelegd om het migreren van dieren en planten tussen natuurgebieden mogelijk te maken. Denk hierbij aan stroken met poelen langs een vaart en brede grasranden langs wegen waar een specifiek maairegime geldt.

Met behulp van deze EVZ’s versterken we de natuur en maken we Asten weer een beetje mooier.

 

Biodiversiteit in de bermen

Bloem- en kruidenrijke bermen zijn belangrijk voor insecten en daarmee de biodiversiteit als geheel. De variatie aan bloemen en kruiden langs wegen neemt toe door de bermen ecologisch te beheren. Ecologisch bermbeheer houdt in dat we minder vaak maaien.

Enkele toegepaste voorbeelden in onze gemeente hiervan zijn te vinden op de Heesakkerweg en de Roerdompweg.

 

Fietsroute Rondje Groote Peel 

Doel is om een fietsroute te realiseren waarin inwoners en recreanten op een veilige manier Nationaal Park De Groote Peel van nabij kunnen beleven door rondom de Groote Peel te fietsen over grondgebied van de gemeenten Peel en Maas (Meijel), Nederweert (Ospel) en Asten (Heusden).

In 2019 is het eerste deel officieel geopend. Om het Rondje Groote Peel compleet te maken, volgen nog twee deeltrajecten in Heusden. Deze zijn nu in voorbereiding.