SIRIS maakte een filmpje waarin wethouder John Bankers, projectleider Roy Heymans en Roel van Haandel van de Bosgroep vertellen wat er gebeurt in de Dennendijkse Bossen.
Bekijk hier de uitzending.
Omvorming Dennendijkse Bossen
De Dennendijkse bossen hebben te maken met de gevolgen van verzuring en klimaatverandering. De bossen staan op zandgronden met voornamelijk naaldbomen. In drogere tijden hebben deze bomen het moeilijk, waardoor ze kwetsbaarder worden voor ziektes. In samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland gaat de gemeente aan de slag om deze negatieve ontwikkelingen te stoppen.
Rondgang 6 juli 2024
Op zaterdag 6 juli hebben we met een groep geïnteresseerden een wandeling gemaakt door een deel van de Dennendijkse bossen. Onder de deskundige leiding van Twan van Alphen van Bosgroep Zuid werden de deelnemers bijgepraat over de uitgevoerde werkzaamheden en de plannen voor de nabije toekomst. De komende tijd zal de focus liggen op het vasthouden van gebiedseigen water, het verbeteren van de grondwaterstand en het herstel van de sponswerking van de bodem.
Lopende werzaamheden
maart - oktober 2024
Herstel waterhuishouding
Op dit moment zijn we volop bezig met de voorbereidingen voor hydrologische herstelmaatregelen. Dit zijn maatregelen om de waterhuishouding te herstellen en een betere balans te krijgen tussen de voedingsstoffen in de bodem. Met een goede balans zijn bomen beter bestand tegen ziektes en plagen. Het uiteindelijke doel is het vasthouden van gebiedseigen water en het verbeteren van de sponswerking. Dit realiseren we door het dichten van diverse rabatten en het gedeeltelijk dempen of afdammen van sloten. We onderzoeken nu welke locaties hiervoor geschikt zijn. Op hoofdlijnen weten we al waar we aan de slag willen gaan. We verwachten na de zomervakantie te kunnen starten met de uitvoering hiervan.
Herstel zandwegen
Door de natte weersomstandigheden en de uitvoering van onze werkzaamheden is er schade ontstaan aan diverse wandelpaden en zandwegen. Zodra het mogelijk is, gaan we dit herstellen.
Plantwerkzaamheden
Het plantseizoen is afgelopen. In de wintermaanden van 2024 en 2025 gaan we verder met resterend plantwerk.
januari - februari 2024
Plaatsen van de afrastering. Binnen de afrastering wordt een groot aantal bomen en struiken geplant. Dit zijn nu nog jonge bomen en struiken die goed beschermd moeten worden tegen vraat van reeën. Op de plekken waar geen afrastering staat, zetten we verspreid in de bossen groepen met een grotere maat plantmateriaal en beschermen deze met bamboestokken tegen het wild.
november 2023
Uitvoering structuurmaatregelen. Hiermee wordt licht en ruimte gemaakt om te kunnen planten. Inheemse bomen blijven zoveel mogelijk bespaard.
Aanbrengen steenmeel. Ter verbetering van de bodemstructuur bestrooit een helicopter het gebied met steenmeel.
september - oktober 2023
Uitzetten plantlocaties en structuur. Hierbij worden plekken gezocht waar losse bomen/groepen en struiken geplant kunnen worden. Met het uitzetten van structuur worden bomen gemarkeerd die:
Wat gaan we precies doen?
Werkgebied
Eén miljoen euro subsidie
Bodemverbetering, aanplanten van inheemse loofbomen en het vasthouden van gebiedseigen water zijn belangrijke stappen in de aanpak. De natuur wordt hierdoor gestimuleerd en de bossen krijgen een mooier en gevarieerder karakter. De gemeente Asten ontvangt bijna € 1.000.000 subsidie voor het versterken van de Dennendijkse bossen. Het geld is afkomstig van de Provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Met het subsidiebedrag worden zowel de bodem verbeterd als nieuwe bomen geplant. De werkzaamheden starten na de zomer en duren tot maart 2025.
Uitzending Omroep Brabant
De gemeente Asten heeft bijna een miljoen euro subsidie gekregen van de provincie en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Roy Heymans van de gemeente Asten: "Dit is echt hard nodig. Je ziet in sommige stukken bos de achteruitgang: hoe de boomtoppen langzaam afsterven."
Bekijk de uitzending van Omroep Brabant.
Veel enthousiasme bij de plantdag
Op zondag 10 maart 2024 ging een grote groep vrijwilligers aan de slag om struiksoorten te planten in de Dennendijkse Bossen.
De ochtend startte met een korte rondleiding door het gebied onder de deskundige leiding van Jan Snijders. Vervolgens werd de groep opgesplitst in kleinere clubjes en kon iedereen aan de slag. In een mum van tijd stonden zo'n 1100 struiksoorten erin. Dankzij alle hulp zijn de bossen nu voorzien van plantsoorten die veel vruchten en bloemen gaan dragen en daarmee zorgen voor het versterken van het leefgebied voor insecten en vogels. Over een paar jaar zullen deze struiken volop in bloei staan.
Nogmaals dank aan IVN Asten Someren en alle vrijwilligers die hebben bijgedragen aan deze geslaagde en gezellige zondagochtend!
Geslaagde rondgang werkgebied
Op 16 september 2023 liepen we met ruim 30 belangstellenden een route door het gebied. Dankzij heldere uitleg van medewerkers van Bosgroep Zuid werd nog duidelijker wat er de komende tijd te gebeuren staat in de Dennendijkse Bossen. Het uiteindelijke doel is een soortenrijker bos dat klaar is voor de toekomst. Dit doen we door:
- Aanbrengen steenmeel
- Aanplant van bomen en struiken met rijkstrooiselsoorten
- Bevorderen van de menging van boom- en struiksoorten
- Het realiseren van een oude, aftakelende en dode bomen netwerk
- Herstellen van waterhuishouding
Drukbezochte informatieavond
Op 5 september 2023 was er een informatieavond voor belangstellenden in 't Kwartier. Ongeveer 100 geïnteresseerden kwamen naar 't Kwartier om te luisteren naar het verhaal over de plannen. Vanuit de zaal kwamen goede vragen, opmerkingen en aandachtspunten die we meenemen bij de realisatie van de omvorming.
Bekijk ook
- Presentatie informatieavond 5 september 2023 (Lees voor)(pdf, 9.7 MB)
Dit project is onderdeel van gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel. Daarin werken gemeenten Asten en Deurne, ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg en de provincies Noord-Brabant en Limburg samen met de omgeving aan een toekomstbestendige en vitale Peel.