Verslag bijeenkomst 15 mei 2024

Aanwezig: Thieu Heldens, Peter Swinkels, Annemiek Loomans, Rien Mertens, Isabelle Ruyters, Suzan Pennings, Denise Coenegracht, Elise Tulkens, Loes Vinken, Daniël Kost, Marie-Louise Goossens, Malika el Khayati, Nelly van Dam en Ilse Kiggen.

1. Stand van zaken uitvoering Inclusie Agenda door Denise Coenegracht

Denise vertelt over de inhoud van de Lokale Inclusie Agenda. De volgende 5 onderwerpen werden vastgesteld:

  • Welzijn, gezondheid & ondersteuning 
  • Vrije tijd 
  • Thuis 
  • Communicatie & dienstverlening 
  • Bewustwording

Nelly geeft aan dat er bij de speeltuin kruising Driehoekstraat en Langstraat regelmatig hangjongeren zijn die hinder veroorzaken.
Malika vraagt of het mogelijk is om voor niet-senioren dagjes uit te organiseren via de gemeente. Daniël geeft aan dat er mogelijkheden zijn via KansPlus.

Wat is er dit jaar al gebeurd in gemeente Asten op het gebied van inclusie?

  • Inclusieve speeltuin Daliastraat.
  • Uniek Sporten in boekje sportaanbod kinderen.
  • 49 sport- en cultuurvouchers voor volwassenen.
  • Toegankelijkere verkiezingen: standaard met A4 met uitleg (met plaatjes), uitlegfilmpje en kandidatenlijsten die voorgelezen kunnen worden op website.

Malika geeft aan veel onkosten in verband met haar beperking te hebben. Zij zit echter boven minimagrens en heeft geen recht op toeslagen. Meer mensen hebben een soortgelijke ervaring. Kan hier wat aan gedaan worden? Annemiek geeft aan dat via de belasting gemaakte onkosten (gedeeltelijk) terugontvangen kunnen worden.
Via Uniek Sporten kunnen hulpmiddelen aangevraagd worden. Zij kunnen ook meekijken wat voor jou nodig is.

Nelly vraagt zich af waarom een begeleider voor iemand met een niet-fysieke beperking niet mee het stemhokje in mag, terwijl begeleiding noodzakelijk is. Dit is nu nog landelijke wetgeving om het stemgeheim te bewaken, maar er zijn wel proeven in het land om dit in de toekomst mogelijk te veranderen, zodat ook mensen die om een niet-fysieke reden hulp nodig hebben iemand mee kunnen nemen in het stemhokje. 

Wat gaan we binnenkort doen in gemeente Asten op het gebied van inclusie?

  • Park ’t Loverveld
  • Park van en voor Asten, waar groen, recreëren en verblijven samengaan. We gaan het park voor iedereen toegankelijk maken. Komt o.a. speeltuin.

 
Vragen:

  • Zijn de paden toegankelijk?
  • Hoe willen we inclusief spelen faciliteren?
  • Moeten er voorzieningen getroffen worden om bijv. de vijver toegankelijk te maken?
  • Wie wil meedenken met projectleider Paul Bruijstens?
  • Nelly en Peter willen hierover meedenken. Ilse geeft hun namen door aan Paul, zodat hij contact kan opnemen.

Inclusieve horeca

Nieuw horecabeleid: Ambitie/horeca-locaties, veiligheid en vergunningen (sluitingstijden, geluid, terrassen), paracommercie, handhaving
Sociaal: gezondheid en vitaliteit, alcohol, drugs, roken, gehoorschade, inclusie van mensen met een beperking
Vraag: Werkgroepje vormen om tips en ervaringen te delen met ondernemers? Malika en Nelly.
Loes geeft aan dat binnen de Peelgemeenten er al een organisatie is die zich hiermee bezighoudt. In de nieuwsbrief van juni wordt hier aandacht aan besteed.
Het is beter om vanuit de werkgroep horecazaken feedback te geven dan dat dit vanuit de gemeente plaatsvindt. Peter geeft aan dat wellicht de horeca zelf ook regelmatig een vergadering houdt en dat de werkgroep hierop kan aansluiten. Denise gaat dit navragen. 
App ongehinderd wordt genoemd.

2. Wmo-gesprekken door Elise Tulkens

Elise is coördinator van het Sociaal Team Asten. 
Er zijn een aantal Wmo-verbeterpunten geconstateerd. Dit is natuurlijk lastig om terug te horen maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dit verbeteren? 
Het gesprek is altijd voorliggend. We gaan aan de slag met gespreksvoering oefenen. Verder is er ook sprake van normaliseren: wat is echt nodig? De snelheid van afhandeling heeft ook aandacht nodig.

Peter geeft aan dat de WMO-gesprekken niet altijd prettig verlopen. Als het standaardvragen betreft dan loopt het goed, maar indien het moeilijkere vraagstukken betreft loopt de consulent vaak vast en duurt het erg lang.
Nelly geeft aan niet tevreden te zijn over Bergopwaarts. De manier waarop je geholpen wordt ervaart zij als niet prettig.
Malika geeft aan dat deze instantie eerder veel socialer was. Er wordt ook benoemd dat het ook regelmatig goed gaat vanuit Bergopwaarts.
Suzan geeft aan dat als je gebruik maakt van de WMO je recht hebt op een onafhankelijke cliëntenondersteuning. 
Elise geeft aan dat MEE duidelijker en zichtbaarder is, maar het proces is traag.

Het is wenselijk dat beide partijen dichter bij elkaar komen. De wmo gaat, zoals in de Lokale Inclusie Agenda is opgenomen, de onafhankelijke cliëntondersteuning duidelijker onder de aandacht brengen. 
Het is belangrijk dat cliënten gehoord worden.

3. Digitale toegankelijkheid door Isabelle Ruyters

Isabelle is web coördinator bij gemeente Asten, ze geeft uitleg over digitale toegankelijkheid.
De gemeentelijke website wordt onafhankelijk getest, dit moet vanuit de wet. De website wordt beoordeeld op 50 criteria. De website moet technisch werken, pdf’s kunnen niet voorgelezen worden.

Nelly ervaart problemen met voorleesfunctie bij de Nieuwsbrief Inclusie en Nieuwsbrief gemeente Asten. Isabelle vraagt Nelly of ze een keer samen kunnen zitten om dit te ervaren. Isabelle neemt hiervoor contact op met Nelly.

Als de onafhankelijke toets heeft plaatsgevonden en is goedgekeurd dan krijgt men de A-status. Deze heeft de gemeente Asten ontvangen.
Voor de website van het Sociaal Team Asten dienen nog wat aanpassingen doorgevoerd te worden, deze heeft nu nog de B-status.

Als er nog vragen of opmerkingen zijn dan kun je deze doorgeven aan Isabelle of Denise.
1 à 2 x per jaar wil Isabelle met een groepje mensen een aantal scenario’s doornemen. Wie wil hieraan meewerken? Malika en Nelly. Na de zomervakantie zal er een oproep komen in de Nieuwsbrief Inclusie.

Malika vraagt of er een duistere modus ingericht kan worden. Isabelle vraagt dit na bij de websitebouwer. De website van de gemeente Asten heeft de donkere modus nu niet.
Buiten Beter app: Malika geeft aan dat de foto niet geüpload kan worden. Isabelle vraagt na en komt erop terug. 

Malika geeft aan dat binnen de WMO vaak beveiligde mails verstuurd worden met een code. Dit in het kader van AVG. Je dient dan de documenten te downloaden. Wil je dan terugkijken wat er verstuurd is, wordt het onoverzichtelijk en onduidelijk. Ook worden sommige mails weer niet beveiligd verstuurd. Er zijn dus 2 verschillende werkwijzen.
Is het niet handiger als je een eigen portal hebt waar je kunt inloggen en je gegevens kunt inzien? 

4. Toegankelijke straten door Rien Mertens

Rien Mertens is Senior projectleider civiele techniek bij de gemeente Asten. 
Het is belangrijk dat de straten toegankelijk zijn voor iedereen. Het is goed dat de Buiten Beter app gebruikt wordt. Hier kunnen ook meldingen voor het buitengebied gemaakt worden. Het is goed om te weten dat er budget is om aanpassingen te doen om de openbare ruimte toegankelijk te maken. Rien geeft voorbeelden waar al aanpassingen gedaan zijn, de Burg. Wijnenstraat en bij de Sushi bar.

Nelly geeft aan dat er erg hard gereden wordt en dat dit als zeer onprettig wordt ervaren. 
Malika geeft aan dat er bij Jan van Hoek nu bakken staan wat zeer hinderlijk is.
Loes geeft aan dat je zoiets kunt melden in de Buiten Beter app.
Hanny en Huub zijn betrokken bij ontwikkeling Centrumvisie Plan. Zijn er zaken die meegenomen dienen te worden dan kun je deze aangeven bij hen.
Loes geeft aan dat bij de Griek/Grutter het moeilijk is om in de zomerdag te passeren. 
Bij het Eeuwig Leven plein is er weinig ruimte.

Herinrichting Wilhelminastraat. Wie denkt er mee? Amaliazorg en ORO zijn vertegenwoordigd. Stuur een mail naar Rien als je ook wil meedenken. 
Oversteek bij de Plus: Peter en Loes zijn uitgenodigd om mee te kijken.
Er is sprake van een eventueel zebrapad bij Koningsplein t.h.v. Brownies&downieS, maar dit is nog niet helemaal zeker.

PAUZE (onder het genot van een drankje en worstenbroodje)

5. Gastlessen scholen door Nelly van Dam

Een groepje mensen gaat gastlessen geven in groep 8 van scholen.
Dit wordt verzorgd door Nelly/Loes/Peter.

6. Rondvraag

  • Bij het Technasium Varendonckcollege kun je problemen aandragen zodat dit door leerlingen opgepakt kan worden om hiervoor een oplossing te bedenken. Je kan dit melden bij Rien.
  • De werkgroep komt 2 x per jaar bijeen, is dit voldoende gezien het aantal onderwerpen die langskomen? Voorstel is om 3 x per jaar een bijeenkomst te organiseren. Indien nodig kan je altijd tussentijds contact opnemen met Denise.
  • Loes geeft aan dat ze complimenten heeft gekregen van de gemeente Helmond over hoe ver we hier in Asten zijn op het gebied van Inclusie.

7. Samenwerking tussen werkgroep en gemeente

Onkostenvergoeding

Er wordt een onkostenvergoeding ter beschikking gesteld voor de gemaakte onkosten. Hierover ontvangen jullie nog nader bericht.

Nieuwsbrief

Gaat goed, de linkjes waarop je kunt klikken en direct bij desbetreffende informatie uitkomt wordt als zeer prettig ervaren.
Graag minder kolommen in de Nieuwsbrief in verband met de toegankelijkheid.

WhatsAppgroep

Er is geen behoefte aan een Whatsappgroep.
Nieuwsbrief is voldoende.

Andere feedback

Nelly geeft aan dat het platform Gehandicaptenzorg niet op de hoogte was dat de Lokale Inclusie Agenda werd gemaakt.
Denise geeft aan dat vanaf het begin van het proces (eind 2023) via lokale media is gecommuniceerd met een oproep aan alle geïnteresseerden om mee te denken en belangenorganisaties (zoals KansPlus, de Astense Gehandicaptenvereniging, De Zonnnebloem, ORO, MEE etc.) benaderd zijn en betrokken zijn geweest.

8. Afsluiting

De bijeenkomst is flink uitgelopen en eindigt pas circa 19.00 uur.
Iedereen bedankt voor de inbreng en graag tot de volgende bijeenkomst.

Voor verslag,
Ilse Kiggen