Duurzame landbouw

De agrarische sector is belangrijk voor Asten. We staan voor de opgave de sector te verduurzamen, meer in balans te brengen met natuur en landschap en de gezondheid van inwoners. Op sommige plekken leidt de concentratie van intensieve landbouw door de uitstoot van fijnstof en geuroverlast tot zorgen omtrent gezondheid. Ook de natuur staat onder grote druk. De stikstofuitstoot is hoger dan het hoogveen in de Groote Peel aan kan. Tegelijkertijd moeten boeren goed kunnen blijven ondernemen.

 

Toekomstgesprekken

In de gemeente staat veel agrarische bebouwing leeg, omdat bedrijven met hun activiteiten stoppen. Er zijn ook agrarisch ondernemers en andere ondernemers die zich juist verder willen ontwikkelen, maar tegen belemmeringen in de omgeving en/of beleid en regelgeving aanlopen, bijvoorbeeld doordat woonfuncties en uitbreiding van de agrarische bedrijvigheid niet altijd samengaan.

Om leegstand en mogelijke verloedering tegen te gaan, maar ook om ruimte te creëren voor degenen die zich verder willen ontwikkelen voeren we als gemeente proactief toekomstgesprekken en bespreken we herontwikkelingsmogelijkeden met agrariërs die overwegen om gebruik te maken van de landelijke beëindigings-, verplaatsings- of innovatieregelingen.

Het doel is dat er door deze toekomstgesprekken voor iedereen een nieuw toekomstperspectief ontstaat. 

  • Interesse? Neem contact op met Jori Meulendijks, programmamanager Transformatie buitengebied.

 

Behoud melkvee Grote Peel

De gemeente Asten wil haar kenmerkende landschappen en natuur minimaal behouden en waar mogelijk versterken. Het melkvee is hier een belangrijk onderdeel van, zowel met haar graslanden en weidelandschappen, als ook maatschappelijk. Een sterke, toekomstgerichte landbouwstructuur is essentieel voor het gebied.

In de Peel zijn ook zorgen. Er is gebrek aan voldoende kwalitatief goed water voor landbouw en natuur, onder andere door de droogte van de afgelopen jaren. Agrariërs vragen zich af of er nog perspectief voor ze is. Dat zijn uitdagingen die vragen om een samenhangende aanpak. Een gebiedsgerichte aanpak waarin overheden, inwoners en ondernemers samen leren en werken aan een toekomstbestendige en vitale Peel voor ons allemaal. 

 

GGA Vitale Peel

We willen allemaal een goede toekomst. Daarbij staan we voor grote en urgente uitdagingen, onder andere om onze bodem, water en lucht op orde te krijgen. Dat is van groot belang voor onze natuur, ons landschap, onze landbouw en onze gezondheid. 

Binnen gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel werken de gemeenten Asten en Deurne, ZLTO, de Brabantse Milieufederatie, Staatsbosbeheer, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg en de provincies Noord-Brabant en Limburg met elkaar aan een toekomstbestendige en vitale Peel. Uiteraard samen met de omgeving.

 

Zon voor Melkvee

Het college van de gemeente Asten is samen met een aantal melkveehouders, de betrokken grondeigenaren en bewoners in een gebied rondom de Groote Peel bezig met een onderzoek naar de ontwikkeling van een zonneweide. 
Met de opbrengsten van een zonneveld zouden de melkveebedrijven minder koeien per hectare kunnen houden of meer grond kunnen verkrijgen, waardoor ze extensiever kunnen boeren en hun toekomst in dit gebied kunnen veiligstellen.