Bijzondere lokale omstandigheden

Bij bouwprojecten kunnen bijzondere lokale omstandigheden zijn. De kwaliteitsborger moet nagaan of deze omstandigheden er zijn. Er is een lijst met bijzondere lokale omstandigheden. 

Onder de Wet kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb) moet de kwaliteitsborger actief kunnen nagaan of er bijzondere lokale omstandigheden zijn om rekening mee te houden. Dit zijn lokale risico's of lokale situaties die ervoor kunnen zorgen dat het bouwresultaat niet aan de bouwtechnische regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) voldoet.  

Als u een bouwproject start waarvoor u een kwaliteitsborger moet inhuren, dan moet de kwaliteitsborger die voor u toeziet op de naleving van de bouwregels, ook rekening houden met de bijzondere lokale omstandigheden. 

De kwaliteitsborger 

  • neemt bijzondere lokale omstandigheden mee in de risicobeoordeling van de bouwactiviteit.
  • geeft in het borgingsplan aan welke maatregelen naar aanleiding van de bijzondere lokale omstandigheden worden getroffen. 
  • geeft in zijn verklaring aan wat het resultaat was van de maatregelen die zijn genomen om de lokale risico’s te voorkomen of te beperken.

De initiatiefnemer

  • dient de risicobeoordeling en het borgingsplan van de kwaliteitsborger vooraf in bij de gemeente als onderdeel van de bouwmelding (Bouwactiviteit (technisch) – Melding (Rijk).
  • stuurt na de bouw de verklaring dat er volgens de regels is gebouwd, samen met het dossier van de kwaliteitsborger, via het omgevingsloket aan de gemeente. Dit heet de gereedmelding.
    • U logt hiervoor in bij het Omgevingsloket en opent het bouwproject .
      Vervolgens kiest u voor Bouwactiviteit (technisch) – Informatie.

Lijst bijzondere lokale omstandigheden

(versie d.d. 22-12-2023) 

De bijzondere lokale omstandigheden waarmee u in de gemeente Asten rekening moet houden, vindt u hieronder. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet.
Zorg ervoor dat u voor de start van uw bouwproject de meest recente lijst met uw private kwaliteitsborger deelt. 

  • Slappe en/of onregelmatige bodemopbouw. Aandachtgebied met betrekking tot funderingen, sonderingen en rioleringen.
  • Resten van funderingen of andere materialen in de bodem die mogelijk van invloed kunnen zijn op funderingswijze.
  • Specifieke funderingsconstructies van belendingen die van invloed zijn op de fundering van een te bouwen bouwwerk.
     

Op deze pagina