• Home
  • Nieuws
  • Vergroten capaciteit hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Eindhoven

Vergroten capaciteit hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Eindhoven

De capaciteit van de 380kV-hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Eindhoven is niet meer toereikend om aan de transportbehoefte te voldoen. We gebruiken namelijk steeds meer energie. De vraag naar elektriciteit zal ook alleen maar blijven toenemen. We bouwen meer woningen, er komen grote bedrijven naar Nederland, industrieën gaan steeds meer elektrificeren en het gebruik van elektrische auto’s neemt toe. Ook wordt er steeds meer duurzame stroom opgewekt. Deze wordt vaak niet gebruikt waar deze wordt opgewekt. Het moet dus vervoerd worden door de rest van Nederland. Daarom is TenneT – de beheerder van het hoogspanningsnet – tot eind 2025 aan het werk in deze regio.

Opvangen van pieken

Het aanbod van duurzame energie is bovendien minder goed te voorspellen dan dat van traditionele elektriciteitscentrales. De ene keer waait het hard of schijnt de zon volop, de andere keer is het weer bewolkt en windstil. Deze pieken en dalen in de productie van elektriciteit zijn van grote invloed op ons elektriciteitsnet. Om het transport van duurzame energie ook in de piekperioden mogelijk te maken zijn aanpassingen in het huidige elektriciteitsnet nodig. Zo zorgen we ervoor dat er altijd stroom is voor iedereen in Nederland. Door de aanpassingen kunnen we het bestaande elektriciteitsnet beter benutten.

TenneT realiseert de benodigde extra transportcapaciteit door de capaciteit van de bestaande verbinding te vergroten. Dit doen we door de bestaande geleiders, de lijnen waar de stroom doorheen gaat, te vervangen door geleiders met een grotere capaciteit. Deze geleiders zijn bijna net zo zwaar en dik als de huidige geleiders, maar hebben een grotere transportcapaciteit, waardoor er meer stroom doorheen kan. TenneT combineert de werkzaamheden voor het vergroten van de capaciteit met groot onderhoud aan de verbinding, waarmee we de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk proberen te beperken. Er worden geen nieuwe hoogspanningsmasten gebouwd en er wordt geen nieuw tracé aangelegd.

Welke werkzaamheden?

•    Vervangen van de geleiders, de lijnen waar de stroom doorheen gaat, door geleiders met een grotere capaciteit.
•    Vernieuwen van de bevestigingen van de geleiders aan de masten, inclusief de isolatoren, evenals de bliksemdraden. Dit zijn de hoogste en buitenste draden in de masten.
•    Vervangen van staalwerk in de masten, daar waar dat nodig is (bouten en moeren, hoekprofielen). De hoogte van de masten verandert niet.
•    Versterken van de funderingen. De mastfundaties en constructies zijn getoetst aan de nu geldende bouwnormen. Bij enkele masten moet de mastfundatie en constructie versterkt worden.
•    Aanbrengen van zogenoemde 'varkenskrullen' in de nieuwe bliksemdraden om ze beter zichtbaar te maken voor vogels.
•    Op zowel hoogspanningsstation Maasbracht als Eindhoven worden de 'aansluitingen' aangepast zodat de extra stroom verwerkt kan worden.

Blijf op de hoogte: download de TenneT BouwApp! 

Inmiddels zijn de werkzaamheden gestart. Zo zijn de werkterreinen en bouwwegen ingericht en worden de funderingen versterkt, om zo straks de zwaardere capaciteit aan te kunnen. De verwachting is dat de werkzaamheden eind 2025 helemaal zijn afgerond. Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het project? Bekijk de webpagina van TenneT of download de Tennet Bouwapp via hun webpagina.