• Home
  • Nieuws
  • Inspreken bij een raads- of commissievergadering?

Inspreken bij een raads- of commissievergadering?

Wist u dat u bij de gemeenteraad of bij de raadscommissie aandacht kunt vragen voor een onderwerp? U kunt namelijk gebruik maken van het ‘spreekrecht’.

uw recht om te mogen inspreken bij een raadsvergadering of een commissievergadering. 

Wat moet u doen om uw spreekrecht te gebruiken?

Meld u tijdig aan. Voor gemeenteraadsvergaderingen uiterlijk 5 dagen vóór de vergadering. Voor de commissievergaderingen uiterlijk 8 uur vóór aanvang van de vergadering. Aanmelden kan bij de griffier via e-mail: griffier@asten.nl of bel tel. (0493) 671 212. De griffier zal u vragen waarover u wilt inspreken en eventueel nadere uitleg geven. 

Waarover kunt u inspreken?

Bij gemeenteraadsvergaderingen kunt u inspreken over de onderwerpen die op de agenda van die vergadering staan. Bij de Commissievergadering Ruimte kunt u inspreken over onderwerpen op de agenda of over onderwerpen die de commissie behandelt. Bij de Commissievergadering Samenleving & Bestuur kunt u inspreken over onderwerpen op de agenda of over onderwerpen die de commissie behandelt. Twijfelt u of u bij de juiste commissievergadering komt inspreken? Neem dan contact op met de griffier. 

Tijdens de vergadering

Zorg dat u op tijd aanwezig bent; tenminste 10 minuten voor aanvang van de vergadering. De voorzitter van de vergadering geeft u en eventuele andere insprekers aan het begin van de vergadering het woord. De volgende punten zijn daarbij van toepassing: U dient gebruik te maken van de microfoon. U krijgt vijf minuten (1 à 2 getypt A4-tje) spreektijd. Deelnemers aan de vergadering kunnen verduidelijkende vragen stellen. In de commissievergaderingen geeft de voorzitter u gelegenheid om – na de eerste termijn bij behandeling van het betreffende agendapunt -  te reageren. Ook hiervoor krijgt u vijf minuten. Uw inbreng kan worden meegenomen in de beraadslagingen, maar het is ook mogelijk dat de leden van de vergadering er uitsluitend kennis van nemen. U mag niet deelnemen aan de vergadering. Na uw inbreng dient u weer op de publieke tribune plaats te nemen.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met de griffier via griffier@asten.nl of bel (0493) 671 212.