• Home
  • Nieuws
  • Blog 4: Burgemeesterspraat: Een kijkje in het werkende leven van de burgemeester

Blog 4: Burgemeesterspraat: Een kijkje in het werkende leven van de burgemeester

Beste lezer,

Welkom bij mijn eerste blog na de vakantieperiode. Zoals u van mij gewend bent, zal ik iedere maand in Peelbelang mijn ervaringen als burgemeester van Asten met u delen. Hiermee wil ik een inkijkje geven in mijn werk als burgemeester en vertellen wat mij zoal bezig houdt en opvalt. U kunt mij tussentijds natuurlijk ook volgen op Instagram, twitter en facebook.

De grote vakantie is weer voorbij. De broodtrommels kunnen weer gevuld worden en de rugzakken weer gepakt. Hopelijk heeft u ook een fijne vakantie gehad en kunt u er weer met frisse moed tegenaan. Ondanks dat we nog niet van de coronaperikelen verlost zijn, was het toch met wat beperkingen mogelijk in binnen- en buitenland vakantie te vieren.

Helaas zijn de meeste lokale zomerevenementen zoals Spel zonder Grenzen, de kermis, Zeskamp, Misty Fields en vele andere grote en kleine evenementen wederom niet doorgegaan. Zowel voor de bezoekers als organisatoren bijzonder zuur maar het is helaas niet anders. Laten we hopen dat we volgend jaar weer volop kunnen genieten van alle mooie evenementen die onze gemeente te bieden heeft. 

In de loop van deze maand zal het kabinet bekend maken of er eventueel een verder versoepeling van de maatregelen komt. 

In de zomervakantie ben ik begonnen met de kennismaking met onze raadsleden. Hartstikke leuk en ook heel waardevol voor mij. Ik leer zo niet alleen de raadsleden kennen maar ook onze gemeente. Langzaam maar zeker kan voor mij het “echte“ kennismaken met de rest van de gemeente beginnen. Wat natuurlijk ook meehelpt is dat ik sinds kort woonachtig ben in Asten. 

Afgelopen week heb ik voor “Asten Nu”, ons gemeentelijk televisieprogramma bij Siris, opnames gemaakt over fietsendiefstallen. Misschien heeft u mij ook in het centrum van Asten gezien waarin ik samen met onze handhavers en de wijkagent gekeken hebben of met name elektrische fietsen goed afgesloten staan. En we hebben samen moeten constateren dat de meeste fietsen niet goed vaststaan. Natuurlijk moeten mensen gewoon van de fietsen afblijven maar we kunnen het de dieven wel zo moeilijk mogelijk maken. En helaas is 1 slot met sleuteltje niet meer voldoende om dieven af te schrikken. 

Verder ben ik ook bezig met de uitwerking van de motie die de gemeenteraad heeft aangenomen om een anjerperkje te creëren. Dit als eerbetoon aan onze veteranen, de mensen die gestreden hebben voor onze vrijheid of elders in de wereld zoals onlangs nog in Afghanistan. 

Voor de lokale politiek wordt het een spannend jaar. In maart 2022 zijn namelijk weer de gemeenteraadsverkiezingen. Voor mijzelf zal het ook wennen zijn, de afgelopen 6 verkiezingen ben ik zelf actief geweest. Nu ben ik dat ook maar vooral achter de schermen, om mensen te stimuleren om actief te worden of te gaan stemmen. Binnenkort starten we met de cursus politiek actief in Asten en Someren, een mooie manier om kennis te maken met de lokale politiek. Ik ben blij met de grote belangstelling voor deze cursus. De 28 beschikbare plaatsen waren in een mum van tijd vergeven. En wellicht dat we deze mensen ook op de lijsten van de politieke partijen tegen gaan komen. Ik wens u een goede nazomer en we zien elkaar zeker weer ergens.

Met vriendelijke groet,

Anke van Extel- Van Katwijk
Burgemeester