• Home
  • Nieuws
  • Blog 24: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 24: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

De vakantie lijkt alweer lang geleden. De komende maanden beloven weer druk te worden. Ik heb in ieder geval mijn accu weer voldoende opgeladen om er weer stevig tegenaan te gaan.

De braderie op de Burgemeester Wijnenstraat is al jaren een groot succes. Dit jaar stond “onze” brandweer op de Braderie om nieuwe brandweermannen en vrouwen te werven. Het is van groot belang dat ons korps op sterkte blijft en steeds nieuwe aanwas van leden krijgt. Wil je meer weten over dit uitdagende en dankbare werk, kijk dan op www.jouwbrandweer.nl.

Komende week staan in het teken van de bevrijding van Asten. Het is op 22 september 2024 op de kop af 80 jaar geleden dat de bevrijders onze gemeente binnentrokken. Afgelopen maandag deed een konvooi van militaire voertuigen Asten al aan, met dank aan Veteranenstichting Asten. 
Komend weekend zijn een tal van evenementen gepland. Op vrijdag 20 september 2024 gaat de film “Burgemeestersmoord” in première in Someren en twee dagen later in Asten. De belangstelling voor de film is enorm groot en veel voorstellingen zijn al uitverkocht. Inmiddels zijn er al extra voorstellingen bijgekomen. Voor meer informatie en kaartjes verwijs ik u naar de website: www.burgemeestersmoord.nl.

De datum van 15 augustus 1944 staat te boek als een gitzwarte dag voor Asten en Someren. Die avond werden de burgemeesters Wijnen van Asten en burgemeester Smulders van Someren vermoord. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis, zijn twee zogenaamde struikelstenen voor de voormalige woningen van de burgemeesters geplaatst. In Asten is dat de woning aan het Koningsplein 10. Aan de linkerzijde van voordeur treft u een klein koperen plaatje aan in het trottoir. 

Verder hebben de veteranen stichtingen van Asten en Someren de handen ineengeslagen voor een herdenkingsmars van Someren naar Asten. Dit is een eenmalig eerbetoon aan de 37 militairen die zijn gesneuveld bij de oversteek van Someren naar Asten. 

Ook muzikaal wordt stil gestaan bij 80 jaar bevrijding. Het orkest van de Muziekvereniging Jong Nederland verzorgt op zondag 22 september 2024 om 14.00 uur een concert in ’t Kwartier. 

Op 24 september 2024 start de raad met een nieuw initiatief, namelijk: “Gast van de raad”. U kunt dan op een laagdrempelige wijze kennis maken met het werk van de gemeenteraad. Iedere raadsvergadering kunnen twee raadsleden één of meerdere inwoners uitnodigen als ‘Gast van de raad’ bij de raadsvergadering. Deze gast krijgt voor de vergadering uitleg van de griffiemedewerkers over het raadswerk en de vergadering die hij/zij gaat bezoeken. Verder is er ook een ontmoeting met mij en raadsleden.

Hebt u interesse om ook een keer gast van de raad te zijn? Dat kan! Meld u zich dan aan bij de griffie van de gemeente Asten via e-mail: griffier@asten.nl.

Afgelopen week ontving ik uit handen van de heer Antoon van Eersel en de schrijver Rien van Pelt het jubileumboek ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Installatietechniek Van Eersel. Een schitterend mooi boek dat de historie beschrijft van toch één van onze oudste bestaande familiebedrijven in Asten.
 
Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.

Anke van Extel- van Katwijk
Burgemeester