• Home
  • Nieuws
  • Blog 23: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 23: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

De schoolvakanties zijn inmiddels van start gegaan en veel mensen zijn al op vakantie of gaan de komende weken genieten van hun welverdiende rust. Het politieke leven ligt nu ook even stil. Op 2 juli jl. was de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Tijdens die vergadering is de kadernota besproken. De financiële vooruitzichten van gemeenten zijn onzeker na 2026. Gemeenten zijn met de Rijksoverheid in gesprek voor meer geld, anders dreigen er financiële tekorten en bezuinigingen. Vooralsnog heeft de gemeenteraad van Asten besloten even af te wachten wat er eventueel vanuit het Rijk voor oplossingen gaan komen.

Bezoek stembureaus

Begin juni vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Traditiegetrouw bezoek ik op verkiezingsdagen ook alle stembureaus. In de ochtend en begin van de middag bemensen vrijwilligers de stembureaus. Altijd leuk om even te kijken hoe het loopt en om even een praatje te maken met de stembureauleden en kiezers. Tijdens mijn bezoek aan het stembureau bij de Schop heb ik nog een schoolklas van ’t Talent wegwijs gemaakt hoe verkiezingen werken. Het gezegde luidt immers: Jong geleerd is oud gedaan!  

Eerbetoon

Na een lange voorbereidingstijd is het zogenaamde Witte Anjerperkje in gebruik genomen voor ’t Kwartier in Asten. De Veteranen Stichting Asten heeft voor het ontwerp  de derdejaars leerlingen van het Varendonck College in de arm genomen. Het monument dient als permanent eerbetoon aan alle veteranen uit de gemeente Asten. Mooi om te zien dat door deze unieke samenwerking tussen de school en de veteranenstichting dit perkje en monument tot stand zijn gekomen. De inhuldiging vond plaats op 22 juni jl. en heeft ook de nodige persaandacht gekregen. 

Prijswinnaars

Ieder jaar voeren leerlingen van Havo-4 met het vak maatschappijwetenschappen een onderzoekopdracht uit. Deze onderzoeken hebben betrekking op de toekomstagenda van de gemeente Asten. De beste 3 onderzoeken komen in aanmerking voor een prijs van de gemeente Asten. Vrijdag 5 juli jl. heb ik de prijswinnaars ontvangen in de raadzaal. Het winnende onderzoek had als onderwerp: “Wat heeft een sportvereniging nodig om mensen met een handicap extra te helpen”. De tweede prijs ging naar het onderzoek: “Moet de gemeente meer doen bij de ondersteuning van verstandelijk gehandicapten” en tenslotte de derde prijs naar: “Stimulatie praktisch werken”. 
Mijn complimenten voor de kwaliteit van de onderzoeken van de betreffende Varendonck leerlingen!

Kermis

Inmiddels is de kermis alweer afgebroken. Traditioneel heb ik met het Sint Jorisgilde de kermis vrijdags geopend. Fijn dat er dit jaar ook aandacht was voor een prikkelarme kermis op zaterdag. 
Nu de kermis is geweest kan de vakantie echt beginnen! Ik wens iedereen een hele prettige vakantieperiode toe, of je nu op vakantie gaat of lekker thuis blijft. 
Mijn volgende blog zal weer in de loop van september verschijnen.

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.

Anke van Extel- van Katwijk
burgemeester