• Home
  • Nieuws
  • Blog 19: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 19: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Op vrijdag 22 december 2023 bezocht ik mevrouw Jo van Ekert – Verouden bij Hof van Bluyssen. Op eerste Kerstdag bereikte zij haar 100e verjaardag. Heel speciaal om mee te maken. Zij is momenteel de enige 100-jarige in onze gemeente.

Op 10 januari 2024 vond de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie plaats. Ik ben blij dat de gemeentelijke receptie ieder jaar goed bezocht wordt. Deze keer voor het eerst in ons mooie nieuwe gemeenschapshuis ’t Kwartier. De “Opsteker” van 2023 was dit jaar voor alle vrijwilligers van Stichting Samen Asten Schoon. De vrijwilligers ruimen al jarenlang zwerfvuil op dat helaas nog steeds in onze openbare ruimte wordt achtergelaten. Boudewijn de Kroon, twaalf jaar geleden oprichter van SAS, ontving als oprichter het bijbehorende onderscheiding voor zijn inzet. Volgend jaar bent u allen welkom in de Kluis in Ommel. 

Enkele dagen later ontving Marjan van Kemenade–van de Ven een koninklijke onderscheiding in de graad van Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij is jarenlang actief geweest voor Doveninstituut Kentalis, Stichting ORO en Stichting Tweedelig en was daarnaast nog mantelzorger. Deze onderscheiding is dik verdiend!

Regelmatig vinden er themabijeenkomsten plaats voor de raad. Die kunnen over tal van onderwerpen gaan zoals wonen, integriteit, buitengebied, inclusie enz. De bijeenkomst van januari had betrekking op de instrumenten die de raad heeft om haar taken goed uit te voeren en hoe die in te zetten. De gemeenteraad heeft een volksvertegenwoordigende, controlerende en kaderstellende rol. De bijeenkomst gaf onze raadsleden weer genoeg nuttige tips en verfrissende ideeën voor de invulling van hun belangrijke taak. 

Afgelopen week bracht burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven en voorzitter van de Metropoolregio Eindhoven, een bezoek aan de gemeenteraad van Asten. Helaas kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Met een kort filmpje kon ik burgemeester Dijsselbloem toch laten zien wat Asten de regio te bieden heeft en wat wij van de regio verwachten. Aan het eind van de bijeenkomst ontving hij een breekijzer. Met dit symbolisch cadeau onderstreepte de raad van Asten het verzoek om druk te zetten op knellende kwesties zoals de verbreding van de A67 en de N279. Burgemeester Dijsselbloem was te gast om toelichting te geven op diverse belangrijke dossiers zoals wonen, mobiliteit, financiering van projecten zoals het nieuwe busstation voor Eindhoven. Daarnaast had de raad de mogelijkheid om vragen te stellen over deze dossiers en specifieke kwesties die in Asten spelen. De vragen hadden onder meer betrekking op financiering vanuit de Brainportregio voor lokale projecten, openbaar vervoer, verbreding van de A67 en de gevolgen van de onstuimige groei van Brainportregio. In gezamenlijkheid is de kracht én het belang van wederkerigheid in de regionale samenwerking benadrukt.

Morgen, 9 februari 2024 is het zover! Voor de eerste keer vindt er een gezamenlijke  “Slutteloverdracht’ plaats op het bordes van het gemeentehuis. Alle carnavalsverenigingen zijn met hun prinsen, raden en verdere entourage aanwezig om carnaval 2024 in te luiden. Voor de muzikale omlijsting zorgen de diverse kapellen. We starten om 15.00 uur en daarna gaan we met zijn allen naar ’t Kwartier.
Mis het niet, iedereen is van harte welkom. Het belooft een mooi feest te worden.

Komende dagen zal ik mij in het feestgedruis storten in Asten, Heusden en Ommel. Ik wens alle Klotters, Plekkers, Peelvrujters en R’Ommelpotters een bijzonder plezierig carnaval toe!

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.

Anke Van Extel- van Katwijk
Burgemeester